Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 18 oktober 2020 @ 20:53 door Serpentor , 74 keer bekeken

Haitinks Philips Mahler

Ruim een jaar geleden vond deze glorieus geremasterde CD-box (plus een Blu-Ray met alle uitvoeringen in nog beter geluid) zijn weg naar de winkelschappen. Haitinks eerste complete Mahler-reeks voor Philips (thans Decca) is waarschijnlijk nog steeds een van de meest samenhangende, met nauwelijks zwakke punten maar gek genoeg ook niet een reeks waarin de afzonderlijke uitvoeringen op zichzelf aan de top staan. Laten we zeggen dat deze cyclus als geheel zeer consistent is weergegeven.

Je zult niet de drukkende passie van een Bernstein horen, ook niet het extraverte dat Solti zo kenmerkt, maar Haitinks 'muzikaliteit en balans op plaats 1'-beleid is een volkomen legitieme wijze om deze veelgespeelde symfonieën te interpreteren. Het is en zal Haitinks enige complete reeks zijn, aangezien zijn remake-cyclus uit Berlijn nooit werd voltooid, en hij sindsdien ook niet meer de studio is ingedoken voor een nieuwe poging.

Das Lied von der Erde uit 1975, met Janet Baker en James King, is waarschijnlijk de beste uitvoering in deze set, gevolgd door een picobello Tweede, Zevende (ondanks de wat tamme finale) en Negende. De Derde wordt dijkwijls genoemd als een hoogvlieger, ik vind hem wat tam. Deze set bevat ook de Eerste uit begin jaren '70, maar gek genoeg is die alleen te beluisteren op de Blu-Ray.

Zoals gezegd is het geluid uitstekend, maar Philips' opnamen uit de jaren '60 en '70 waren nooit verkeerd, tenzij je je stoort aan het soms ontbreken van een duidelijke basrespons. Je kunt het hoe dan ook slechter treffen, en deze fraai opgepoetste en mooi vormgegeven box zal zeker geen miskoop zijn!

SerpentorReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.