58 keer bekeken

Het ballet Raymonda van Alexander Glazunov

 • zaterdag 28 november 2020 @ 18:41
  #1
  Alexander Glazunov

  Raymonda is een van Alexander Glazunov's bekendste composities. Het ballet vertelt het verhaal van Raymonda, het nichtje van Gravin Sybil de Daurice. Raymonda is verloofd met Jean de Brienne. Deze komt aan op het kasteel om Raymonda te zeggen dat hij weggaat op kruistocht, geleid door de koning van Hongarije, Andrei II.

  Raymonda neemt afscheid van haar geliefde en de ridder verlaat het kasteel. Die nacht droomt Raymonda van Jean, ze zijn weer samen en gelukkig. Opeens verdwijnt Jean, en Raymonda ziet in zijn plaats een Oosterse ridder die ze niet kent. Hij betuigt haar zijn liefde, en Raymonda valt flauw van consternatie. De droom is voorbij, maar Raymonda weet zeker dat de droom een voorteken is.

  Als er een feest wordt gegeven op het kasteel, verschijnt ook de ridder Abderakhman. De doodsbange Raymonda herkent hem meteen als de vreemdeling in haar droom. Abderakhman biedt Raymonda macht en rijkdom in ruil voor haar hand en hart. Raymonda wijst zijn aanbod af, waardoor Abderakhman haar wil ontvoeren.

  Opeens verschijnen ridders, teruggekeerd van de kruistocht. Ook Jean de Brienne is teruggekeerd. Koning Andrei stelt voor dat Jean en Abderakhman het uitvechten in een duel. Jean wint, en de geliefden zijn weer herenigd. Koning Andrei zegent het huwelijk van Raymonda en Jean de Brienne.

  Gewijzigd op 2020-11-28 18:44:52