68 keer bekeken

Die drei Pintos van Carl Maria von Weber

 • zondag 20 december 2020 @ 02:04
  #1
  Weber

  Het zou 65 jaar duren voor de komische opera Die drei Pintos van de Duitse romanticus Carl Maria von Weber voltooid werd door Gustav Mahler. Toen Weber stierf in 1826 was de opera hooguit schets. Webers weduwe Caroline vroeg aan de andere operacomponist Meyerbeer of deze de opera wilde voltooien, maar het is onbekend waarom hij niets met het verzoek deed. Ook zoon Max' verzoeken aan andere componisten kregen het advies om zich er maar bij neer te leggen dat de opera onvoltooid zou blijven. Totdat de kleinzoon van Weber, Carl, de jonge Gustav Mahler meer dan bereid vond. Meer dan eens zou Mahler de Webers bezoeken, deels vanwege de opdracht maar ook omdat hij tot ergernis van Carl een oogje bleek te hebben op diens vrouw Marion.

  De opera vertelt het verhaal van Clarissa en Don Pinto, met wie zij gaat trouwen. Hij wordt dronken gevoerd door een andere Don, Don Gaston, die zijn plaats inneemt. Ook hij wordt dronken gevoerd en zijn plaats ingenomen door Clarissa's minnaar Don Gomez. Uiteindelijk komt het allemaal goed en Clarissa en Don Gomez gaan trouwen.

  Die drei Pintos is net zo goed van Weber als van Mahler. De prachtige entr'acte is zelfs helemaal van Mahler, hoewel gebaseerd op leitmotiven van Weber, en het is dat deel dat enigszins overleeft in de hedendaagse concertzaal. Jullie horen het hieronder, echt een aanrader.