59 keer bekeken

Carnaval der dieren van Saint-Saëns

 • woensdag 06 januari 2021 @ 02:40
  #1
  Saint-Saëns

  Camille Saint-Saëns was geen groot vernieuwer, ook was zijn invloed beperkter dan bij andere componisten. Toch neemt hij eens solide plaats in omdat mensen houden van zijn werk. Het plezier van het schrijven van mooie muziek stond bij hem op de eerste plaats, vaak ook met de nodige humor. Neem nu zijn Danse macabre, bij ons bekend van de muziek bij het Spookslot in de Efteling, maar vergeet ook niet het Carnaval der dieren.

  Eigenlijk was dit werk bedoeld voor privédoeleinden, en Saint-Saëns wilde absoluut niet dat het werk tijdens zijn leven werd gepubliceerd, omdat hij dacht dat het de aandacht zou wegnemen bij zijn wat serieuzere werken. Voor het beeldige 'De zwaan' uit dit stuk maakte hij een uitzondering. Na zijn dood zou Carnaval der Dieren worden uitgegeven, volledig volgens zijn laatste wil, en de eerste publieke uitvoering vond plaats in Parijs in 1922.

  Jullie horen hieronder het Aquarium, waarin Saint-Saëns het water simuleert met het sprankelijke spel van de piano. Ook de celesta speelt een rol in dit werk, dat gebaseerd lijkt op de stijl van Frederic Chopin.